Den här bloggen har sin bakgrund i att jag själv ville köpa en surfplatta. Men eftersom det fanns så oerhört många surfplattor på marknaden visste jag inte alls vilken surfplatta jag skulle välja. Bra guider var också svåra att hitta. Så nu vill jag hjälpa andra genom att ge dem råd kring surfplattor!

måndag 12 december 2011

Kan man ersätta en bärbar dator med en surfplatta?


En mycket vanlig fråga som man hör främst från dem som inte redan bekantat sig med surfplattor så mycket, är om man kan ersätta sin bärbara dator med en surfplatta.

Tänkte därför reda ut detta lite:
För det första är den största fördelen med både bärbara datorer och surfplattor att de är flyttbara och portabla. Detta är anledningen till att många har bärbara datorer istället för en stationär dator till att börja med.

Om detta är en viktig anledning till att du har en bärbar dator, kan en surfplatta vara något för dig, eftersom en surfplatta är ännu mer flexibel och lätt att flytta runt än en bärbar dator. Det går dessutom snabbare och enklare att starta upp en surfplatta än en bärbar dator, om man är en person som hela tiden håller på och stänger av sin bärbara dator.

Nackdelen med en surfplatta är dock att den är designad för att klara av vissa specifika saker, något den gör bra. Dessa saker är bland annat:
Att surfa på nätet
Att skicka e-post
Att chatta och skicka meddelanden till andra
Att läsa och redigera dokument samt skapa dokument
Att titta på mediefiler

Om man har något annat man verkligen behöver göra med sin bärbara dator, förutom dessa saker, kan man därför kanske stöta på problem om man väljer att skaffa en surfplattaistället.
I många fall finns det förstås appar av olika slag man kan skaffa, men alla appar på marknaden funkar tyvärr inte felfritt än.
Man ska även komma ihåg att en surfplatta inte kommer med ett färdigt tangentbord, något de flesta bärbara datorer fortfarande har. Givetvis kan man köpa till tangentbord om man vill det, men då faller ju lite av själva tanken med lätthet av plattan.
En surfplatta har dessutom i regel mindre skärm än en bärbar dator, vilket kan göra att den är svårare att titta på för den med lite dålig syn.

En mycket stor fördel med en surfplatta i jämförelse med en bärbar dator är dock att det är enklare att göra flera saker samtidigt på en surfplatta, eftersom surfplattor är anpassade för just detta. Så om du är en person som ofta ägnar dig åt sk. multitasking, är en surfplatta förmodligen en bra investering för dig.

(bildkällan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar