Den här bloggen har sin bakgrund i att jag själv ville köpa en surfplatta. Men eftersom det fanns så oerhört många surfplattor på marknaden visste jag inte alls vilken surfplatta jag skulle välja. Bra guider var också svåra att hitta. Så nu vill jag hjälpa andra genom att ge dem råd kring surfplattor!

Välja surfplatta

Den vanligaste saken som folk letar efter när de besöker denna blogg är tips kring hur man väljer rätt surfplatta för en själv. Har därför sammanställt några tips gällande just detta, som hjälper dig välja surfplatta för just dina behov när det är dags att köpa surfplatta.

Apple eller Android?
Ett av de första valen du bör göra är huruvida du föredrar Apples iPads eller Android surfplattor. Båda typerna av surfplattor har sina fördelar, jag som skriver denna blogg är dock en förespråkare av Android surfplattor före Apples iPads, eftersom jag ogillar att så mycket via Apple är kostnadsbelagt och bundet till andra Apple produkter. Den som inte har flera Apple produkter sedan innan gör därför bäst i att välja en Android surfplatta tycker jag, medan den som har Apple produkter redan innan och gillar den, förmodligen kommer att bli mycket nöjd med en iPad.

Om du inte alls vet vad du föredrar, föreslår jag att du läser på lite om Apples applikationer och funktioner, samt Androids dito till att börja med. Båda har nämligen sina fördelar och nackdelar som sagt, och därför vill jag inte ge några generella råd om detta.

Hur stor skärm vill du ha?
Även detta är en smaksak, precis som Apple vs. Android. Många äldre, och personer som kanske har sämre syn eller som anstränger sina ögon mycket annars, föredrar nämligen större skärmar, som det är lättare att se allt på, medan en del tycker att de stora skärmarna blir för otympliga och därför minskar en av de största fördelarna med surfplattor: nämligen att de är lätta och smidiga att bära med sig. Så fundera på vad som är viktigast för just dig.

Fundera på vilka extra funktioner du vill ha
Vad som följer med när man köper en surfplatta varierar nämligen stort mellan olika tillverkare. Behöver du en inbyggd mikrofon, webbkamera eller liknande, är det det bra om du har detta klart för dig redan från början när du ska köpa surfplatta, så att du inte slösar bort tid på att titta på surfplattor som inte har dessa funktioner.

Batteritiden
Hur lång batteritid en surfplatta har varierar också mycket stort. Alla behöver dock inte jättelång batteritid, det beror ju alldeles på var och när man kommer att använda surfplattan, så fundera gärna på detta i förväg. Om du inte behöver väldigt lång batteritid finns det nämligen ingen anledning alls att betala extra för att få det, men om detta är viktigt för dig eftersom du t.ex. kommer att behöva använda din surfplatta en hel dag, är detta inget du ska snåla med.

Kom dock ihåg att den angivna batteritiden av tillverkaren inte alltid överensstämmer med verkligheten. Vill du veta hur lång den faktiska batteritiden för en viss surfplatta är, är det istället bättre att läsa recensioner av surfplattan ifråga.

Fundera på vilken typ av hårddisk du vill ha och behöver
Mer påkostade hårddiskar kostar nämligen ofta betydligt mer, men gör å andra sidan surfplattan betydligt tystare, snabbare och mindre varm vid användning, medan billigare hårddiskar ofta kan upplevas som större och slöare.

Fundera på vilka funktioner du behöver
Idag finns det surfplattor som klarar av även mycket avancerade saker, men de flesta som endast ska använda surfplattan i underhållningssyfte är faktiskt inte i behov av allt detta. I de flesta fall behöver man därför inte köpa den senaste och mest avancerade surfplattan, om man inte behöver den till ett mycket specifikt ändamål. Och vill man bara vara ”först med det senaste” när man ska köpa surfplatta och välja surfplatta, bör man komma ihåg att nya surfplattor släpps hela tiden, så ha inte trendigheten som ett av de viktigaste kriterierna när du ska välja surfplatta på något vis.

Wifi, 3G eller 4G?
Om du väljer en surfplatta med wifi funktionalitet kan du surfa överallt där det finns ett trådlöst nätverk, men om du väljer en surfplatta som har tillgång till 3G eller 4g nätet, kan du surfa överallt där det finns ett mobilnät, vilket givetvis är betydligt fler ställen. Då behöver du å andra sidan även ett tillhörande abonnemang att surfa med, som inte gör din 3G eller 4G surfning för dyr. Så väljer du detta alternativ (smidigt framför allt om du vill använda surfplattan när du är ute och reser, och inte bara hemma), bör du kolla upp vilka abonnemang som finns tillgängliga när du ska köpa surfplatta också.

Wifi uppkoppling på surfplattan räcker dock gott och väl för den som mest kommer att använda surfplattan hemma, på jobbet eller hemma hos någon annan, så även när det gäller detta är det en stor fördel att veta vad exakt man ska göra med plattan för det mesta när man ska välja surfplatta.

Hoppas att dessa tips var till hjälp och hjälper dig välja surfplatta lättare! Annars är du givetvis välkommen att lämna kommentarer på bloggen för att få hjälp med mer specifika frågor.