måndag 25 juli 2011
Surfplattornas populäritet bara ökar
Den mest populära surfplattan över hela världen är fortfarande iPad2. Allt detta enligt TechRadar, där även bilden är ifrån.
Den snabbaste surfplattan just nu?

T-Mobile själva påstår att G-Slate är hela 200 % snabbare än iPad2 och 300 % snabbare än Motorola Xoom, och tester av plattan har faktiskt visat att denna surfplatta är betydligt snabbare än konkurrenternas. Förutom att vara snabb har G-Slate även följande specifikationer:
Den är Android baserad
Skärmen är 8,9 tum stor
Enligt rapporten är den något tyngre än många av konkurrenternas surfplattor
En glädjande nyhet är även att G-Slate enligt uppgift inte ska vara särskilt dyr.
(bildkällan)
lördag 23 juli 2011
Ny surfplatta för barn

tisdag 19 juli 2011
iPad skvaller – iPad får en betydligt bättre skärm?
Apples produkter är nog de som det alltid skvallras mest om, och visst skvallras det nu en hel del om deras kommande iPhone, men det går även en hel del rykten kring nästa iPad. Det senaste ryktet, som det faktiskt ryktats om länge, men som nu äntligen verkar vara mer eller mindre bekräftat, säger att alla nya iPad kommer att få högupplösta LCD-skärmar, som kommer att vara hela 4 gånger mer högupplösta än tidigare.
Ett ganska trovärdigt rykte, tycker jag, utvecklingen brukar ju gå åt det hållet med detta var nog mer än vad de flesta förväntade sig.
I övrigt sägs det dock att en helt ny modell av iPad inte kommer att lanseras inom kort, utan att denna surfplatta med bättre upplösning i så fall skulle vara en vidareutveckling av iPad2 och kallas iPad2 Plus.
Läs mer om detta på ComputerSweden.
Dagens lästips
Amazon lanserar en egen surfplatta?

Läs mer om detta på ComputerSweden.
(bilden föreställer en Kindle, bildkällan)
måndag 18 juli 2011
Bookatable Android App
Jag letade efter lite appar häromdagen och hittade en underbar liten app som jag tänkte dela med mig av till er. Bookatable heter den och finns till både iPhone och Android. Jag testade Androidversionen för den här artikeln men iPhone-versionen är väldigt snarlik. Den gör precis vad namnet säger, låter dig boka bord på restauranger.
Du kan hitta en hel drös med olika restauranger och boka bordet direkt från appen. Det finns allt från finkrogar, till kvarterskrogar och populära restauranger. När du har bokat får du också direkt en bekräftelse via mail och sms så du ser var och när du bokat. Det är lätt och smidigt och man slipper registrera sig. Vill man att det ska gå fortare att använda den i framtiden kan man skriva in sina uppgifter i appen så kommer den ihåg dem till nästa gång du bokar.
Du kan antigen söka på restauranger i närheten av dig eller så söker du på vilken stad du vill äta i.
Bookatable letar dessutom upp specialerbjudande och rabatter som restaurangerna har just nu så du kan se direkt i listan med träffar vem som har ett erbjudande. Det finns även filter du kan sätta på din träfflista. Förutom erbjudandefiltret finns även så att bara de restaurangerna med en viss typ av mat visas eller att bara de restauranger med plats den tid du väljer visas.
En liten funktion som jag speciellt gillade var att de visar pris på hur mycket en typisk huvudrätt kostar och snittpriset på en nota. Även ifall jag har märkt att mina noter hamnar betydligt högre än vad snittet ligger på men det är med stor sannolikhet mitt eget fel.
Appen har fått fyra stjärnor på Android Market och jag tror att den kommer bli en riktigt populär app nedladdad till de flesta mobilerna.
Du hittar den här
Saker som skiljer mellan olika surfplattor

När man ska köpa en surfplatta, kan det lätt kännas som att de alla är mycket lika varandra. Och när det gäller mycket är de faktiskt det. Men det finns vissa skillnader, och dessa tänkte jag kort redovisa för här. Saker som inte är de samma på alla surfplattor är bland annat:
Skärmens storlek
Anges i tum, och visst är det mer användarvänligt med en stor skärm, men glöm inte att detta också gör surfplattan otympligare och i vissa fall även tyngre. Hur viktigt det är att skärmen är stor eller inte, är till stor del en smaksak.
Operativsystemet
Olika operativsystem är för det första olika bra, och för det andra föredrar vissa helt enkelt olika operativsystem av andra anledningar. Läs därför på om de olika tillgängliga operativsystemen och försök skapa dig en uppfattning om vad du egentligen föredrar själv.
Processorn
Detta avgör hur tunga program och processer surfplattan klarar av. När det gäller detta är en bättre processor alltid bättre, men detta är till viss del även en kostnadsfråga, många har helt enkelt inte råd att skaffa de allra bästa processorerna, hur gärna de än skulle vilja.
Batteritid
Detta skiljer sig inte längre jättemycket åt, mellan 8-10 timmars batteritid är numera standard, men detta kan vara en avgörande skillnad om man funderar på om man ska skaffa en äldre, begagnad surfplatta eller en helt ny. På de flesta nya surfplattor är dock batteritiden relativt bra, så detta är i regel inget man behöver oroa sig över.
Lagringsminne
Räkna med att få betala en hel del extra om du vill ha mycket lagringsminne, detta kostar i regel extra. Att ha mycket lagringsminne låter förstås bra, men inte alla som köper en surfplatta behöver faktiskt mycket lagringsminne, så börja alltid med att fundera på hur viktigt minnet egentligen är för dig.
Tangentbordet
På de flesta surfplattor är tyvärr inte tangentborden särskilt bra, så surfplattor är i regel inte jättebra att skriva längre texter med. Det finns dock några undantag, så tror du att du kommer att skriva väldigt mycket, kanske du ska överväga att satsa på något i lyxväg när det gäller tangentbordet?
Vikten och storleken
En viktig faktor framför allt för den som kommer att bära runt på surfplattan mycket. Skillnader finns, men i regel är inga av de helt nya surfplattorna särskilt tunga.
(bildkällan)
måndag 11 juli 2011
Prognos gällande försäljning av surfplattor för 2011
IDC kom precis med en prognos gällande hur många surfplattor som egentligen kommer att säljas under hela 2011. Hela 53,5 miljoner surfplattor var prognosen, varav iPads troligtvis kommer att sälja bäst, och Android-baserade surfplattor näst bäst.
Allt detta enligt IDG.
LG Optimus Pad

LG Optimus Pad är en Android-baserad surfplatta som kör Honeycomb (även känt som Android 3.0) och har en skärm på 8,9 tum samt en dubbel kärning processor (Tegra 2). Man kan göra allt som vanliga surfplattor klarar av med en Optimus Pad, men Optimus Pad har även en mer ovanlig funktion, och det är att den klarar av filmning och fotografering i 3D. Optimus Pad har nämligen två stycken fem pixelskameror, som jobbar tillsammans och därmed åstadkommer detta. En nackdel är dock att de filmer och bilder man tar, inte kan visas direkt på surfplattans skärm, utan att du måste koppla din surfplatta till en tv för att se dem.
I övrigt har dock LG Optimus Pad inga brister, och den fungerar också väldigt bra. LG som tillverkat denna surfplatta vet ju vad de gör, då de är en av de största elektroniktillverkarna i hela världen. Det är förmodligen därför som Optimus Pad är både väldigt snabb och väldigt användarvänlig.
Men som sagt... det som avskräcker är främst prislappen. Den är väldigt stor, till och med för surfplattor.
(bild från IDG)
torsdag 7 juli 2011
Missnöje med Creative Ziio 10


måndag 4 juli 2011
Hur du bör gå tillväga när du ska köpa en surfplatta
När du väl bestämt dig för att köpa en surfplatta, finns det flera saker jag tycker att du bör göra innan du slår till, nämligen:
- Läs på om olika surfplattor. Både och fördelar och nackdelar, och läs även recensioner skrivna om dem, både i tidningar och sådana som är skrivna av privatpersoner. Annars kan du nämligen inte avgöra vilken surfplatta som egentligen passar just dig bäst. Om du inte tycker att någon av surfplattorna känns helt rätt, fortsätt leta tills du hittar något som stämmer bättre in på dina önskemål. Ibland kan det löna sig att vänta med inköpet!
- När du bestämt dig för vilken surfplatta du vill ha, besök flera återförsäljare för denna platta, då priserna kan variera stort mellan olika butiker. Tänk även på att det finns många nätbutiker, både i Sverige och i övriga världen, som säljer surfplattor till mer förmånliga priser än de fysiska butikerna i din stad, så spana även in priserna där!