Den här bloggen har sin bakgrund i att jag själv ville köpa en surfplatta. Men eftersom det fanns så oerhört många surfplattor på marknaden visste jag inte alls vilken surfplatta jag skulle välja. Bra guider var också svåra att hitta. Så nu vill jag hjälpa andra genom att ge dem råd kring surfplattor!

måndag 18 juli 2011

Saker som skiljer mellan olika surfplattor


När man ska köpa en surfplatta, kan det lätt kännas som att de alla är mycket lika varandra. Och när det gäller mycket är de faktiskt det. Men det finns vissa skillnader, och dessa tänkte jag kort redovisa för här. Saker som inte är de samma på alla surfplattor är bland annat:

Skärmens storlek
Anges i tum, och visst är det mer användarvänligt med en stor skärm, men glöm inte att detta också gör surfplattan otympligare och i vissa fall även tyngre. Hur viktigt det är att skärmen är stor eller inte, är till stor del en smaksak.

Operativsystemet
Olika operativsystem är för det första olika bra, och för det andra föredrar vissa helt enkelt olika operativsystem av andra anledningar. Läs därför på om de olika tillgängliga operativsystemen och försök skapa dig en uppfattning om vad du egentligen föredrar själv.

Processorn
Detta avgör hur tunga program och processer surfplattan klarar av. När det gäller detta är en bättre processor alltid bättre, men detta är till viss del även en kostnadsfråga, många har helt enkelt inte råd att skaffa de allra bästa processorerna, hur gärna de än skulle vilja.

Batteritid
Detta skiljer sig inte längre jättemycket åt, mellan 8-10 timmars batteritid är numera standard, men detta kan vara en avgörande skillnad om man funderar på om man ska skaffa en äldre, begagnad surfplatta eller en helt ny. På de flesta nya surfplattor är dock batteritiden relativt bra, så detta är i regel inget man behöver oroa sig över.

Lagringsminne
Räkna med att få betala en hel del extra om du vill ha mycket lagringsminne, detta kostar i regel extra. Att ha mycket lagringsminne låter förstås bra, men inte alla som köper en surfplatta behöver faktiskt mycket lagringsminne, så börja alltid med att fundera på hur viktigt minnet egentligen är för dig.

Tangentbordet
På de flesta surfplattor är tyvärr inte tangentborden särskilt bra, så surfplattor är i regel inte jättebra att skriva längre texter med. Det finns dock några undantag, så tror du att du kommer att skriva väldigt mycket, kanske du ska överväga att satsa på något i lyxväg när det gäller tangentbordet?

Vikten och storleken
En viktig faktor framför allt för den som kommer att bära runt på surfplattan mycket. Skillnader finns, men i regel är inga av de helt nya surfplattorna särskilt tunga.

(bildkällan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar