Den här bloggen har sin bakgrund i att jag själv ville köpa en surfplatta. Men eftersom det fanns så oerhört många surfplattor på marknaden visste jag inte alls vilken surfplatta jag skulle välja. Bra guider var också svåra att hitta. Så nu vill jag hjälpa andra genom att ge dem råd kring surfplattor!

torsdag 9 juni 2011

Vad är iCloud?Om man läser tidningar eller teknikrelaterade sajter på nätet, har man förstås redan hört talas om Apples nya tjänst iCloud.


Dock tycker många att det är svårt att förstå vad iCloud egentligen är, och hur detta t.ex. kommer att påverka oss som har surfplattor, så här kommer en kort genomgång av detta.

För det första, så måste man för att kunna förstå vad iCloud är, förstå vad molntjänsterna, som den är tänkt att stödja är. Med molntjänster menas tjänster som gör det möjligt för dig att lägga ut filer på externa servrar, iställer för på din egna hårddisk på datorn. Detta betyder dels att du behöver spara ner färre filer på datorn eller surfplattan, men även att du kan komma åt filerna från vilken dator som helst, vilket är smidigt för de flesta.


Exakt vad folk kommer att använda dessa molntjänster till är fortfarande något oklart, till stor del beroende på att man inte vet hur man kommer lösa de krav som ställs på säkerhet och integritet när det gäller detta. Till en början kommer därför troligen de flesta att använda molntjänsterna som ett komplement, snarare än den enda lagringslösningen.


Vad vet vi då redan om iCloud?
Basabonnemanget för iCloud kommer enligt Apple att vara gratis. Detta eftersom iCloud kommer att ersätta den tidigare tjänsten MobileMe, som också var gratis.


Genom iCloud abonnemanget kommer man att kunna lagra så väl musik, foton, dokument, e-böcker, kontakter, sin kalender, olika applikationer och mycket mer, och samtliga Apple-prylar, inklusive iPods, iPads, iPhones och datorer kommer sedan kunna kopplas till iCloud abonnemanget.


Med andra ord är iCloud en tjänst för dig som redan har en eller några av Apples produkter (som t.ex. en iPad eller iPhone), medan du som inte redan är Apple-kund knappast behöver börja köpa dem på grund av detta. Konkurrenterna kommer med all säkerhet att lansera liknande tjänster så småningom också, det är bara det att Apple just nu är först med detta.

(bild från Techrate)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar