Den här bloggen har sin bakgrund i att jag själv ville köpa en surfplatta. Men eftersom det fanns så oerhört många surfplattor på marknaden visste jag inte alls vilken surfplatta jag skulle välja. Bra guider var också svåra att hitta. Så nu vill jag hjälpa andra genom att ge dem råd kring surfplattor!

torsdag 20 december 2012

Android eller Apple?

En av de vanligaste frågorna som ställs kring surfplattor är förstås om man ska välja en Android eller Apple surfplatta. Detta är en fullt förståelig fråga, för Androidplattorna börjar ta upp kampen med iPads ordentligt nu.

Tyvärr är det dock inte en helt lätt fråga att besvara, för vad som är bäst beror alldeles på vad man är ute efter. Värt att tänka på gällande Apple och iPads är dock:
- Att när du väljer en iPad så blir du begränsad när det gäller vad som kan göras med plattan. En iPad har nämligen många fler begränsningar än vad Androidplattorna har i de allra flesta fall, framför allt när det gäller vilka program som kan användas på dem. Man begränsas till de program som Apple, och inte du, har bestämt är bäst, helt enkelt.
- Att det finns massvis med olika appar till Apples iPads, utbudet av appar är betydligt mer begränsat för Android surfplattor, även om även Android apparna blir fler hela tiden. Dock är fler av iPad apparna kostnadsbelagda än de på Androids marknadsplats för appar (där det dock också finns kostnadsbelagda appar, så klart).
- Att iOS, operativsystemet på iPads är genomtänkt och testat, och enligt de flesta experter bättre än operativsystemen på Androidplattor.

Några fördelar med Android är dock:
- Att man ofta kan komma billigare undan om man köper en Android surfplatta än en iPad, vid inköpet. Alla tycker inte att det är värt det att lägga ut massvis med pengar på en surfplatta, och är det en billig surfplatta du är ute efter, är en Android platta förmodligen det du söker, om du inte kan tänka dig en begagnad iPad eller liknande förstås.
- Att Android surfplattor är betydligt mer anpassningsbara än en iPad. Man kan välja mellan massvis av olika skärmstorlekar, och även skräddarsy plattan efter egen smak på många sätt när man väl har den.
- Att vissa Android surfplattor är specifikt utvecklade för att "slå iPads på fingrarna" när det gäller vissa saker, som t.ex. med en längre batteritid, en bättre kamera eller liknande. Vill man att en viss specialfunktion på surfplattan ska vara riktigt bra, kan det därför löna sig att leta efter en Android surfplatta som är bäst på just detta, det går nämligen ofta att hitta.

I regel skulle jag dock säga att den som vill ha ett "färdigt paket" och vill slippa massa beslut själv, gällande de olika funktionerna och detaljerna osv., gör klokast i att välja en iPad, medan den som hellre vill kunna välja mycket själv, förmodligen blir mer nöjd med en Android. Väljer man dock att satsa på en Android surfplatta, ska man vara medveten om att det brukar krävas en hel del research innan man hittar den rätta av dem!

1 kommentar:

  1. Hej!
    Fy vabra att jag hittade in till din sida då jag är på jakt efter en surfplatta. Känner så igen mig i det du skriver att det är väldigt svårt att veta vilken man ska köpa när det finns så otroligt många.
    Jag undrar, vet du vad den stora skillnaden är om man köper en surfplatta i ungefär de här modellerna:
    http://tabletshopen.se/product.php?id_product=46
    http://www.tradera.com/pink-surfplatta-med-senaste-android-4-0-allt-pa-svenska--auktion_342555_171660999
    jämfört med tex. samsung galaxy eller Google Nexus 7.
    De skiljer ju sig rätt mycket i pris. Vilka är nackdelarna på surfplattorna på de första länkarna?
    Tacksam för svar.
    Vänliga hälsningar,
    Josefin
    josefinsymaskin@hotmail.com

    SvaraRadera